Rubikin kuutio. Tapahtumatuottajan lempilelu.
Olen syntynyt 1970-luvulla. Ja elänyt lapsuuteni 1980-luvulla. Silloin kuumimpia hittejä tavaroista olivat esimerkiksi väritelevisio, VHS-nauhurit, elektroniikkapelit, korvalappusterot, digitaalisella näytöllä varustetut rannekellot tai filmirullakamerat.
Jossain vaiheessa jokaisesta kodista löytyi myös unkarilaisen Erno Rubikin 1970-luvulla keksimä älypeli - tutummin Rubikin kuutio. Vihasin tuota kuutiota. Se näytti niin yksinkertaiselta. Sitä piti vain käännellä, niin että jokainen kuution sivu on yksivärinen. En ikinä osannut ratkaista tuota. En lähellekään. Enkä edes tuntenut ketään, joka olisi osannut tuon tehdä. Niinpä viskasin tämän lelun hyvin pian roskakoriin, ja keskityin tuon ajan muihin hitteihin.
Jos et ole Rubikin kuutioon vielä tutustunut, niin kerrataan lyhyesti tuon toimintaperiaate. Kuutio koostuu 26 palasta, jotka muodostavat kuution. Perusmallissa jokainen kuution kuudesta sivusta koostuu kolmesta vaakatasossa ja kolmesta pystytasossa olevasta rivistä. Eli yhteensä yhdeksästä pinestä ruudusta, jotka muodostaa siis yhden kuution sivun. Värejä on yhteensä kuusi. Tavallisesti valkoinen, keltainen, oranssi, vihreä, sininen ja punainen. Kuulostaa varmaan tutulta. Vaikeaksi ratkaisun tekee se, että kuution värikkäät neliöt voi vääntää eri järjestykseen 43 252 003 274 489 856 000 tavalla. Eli sattumanvaraisella pyörittelyllä kuutiota ei saa koskaan järjestykseen.
Pelkästään älypuhelimet ovat korvanneet jo ikäluokka sitten kaikki 1980-luvun teknologiset hitit. Omat 2010-luvulla syntyneet lapseni tekevät minuuteissa laadukkaita musiikkivideoita tai pelaavat puhelimillaan samaa mobiilipeliä verkossa toistensa kanssa. Koska isänä oloon kuuluu kai omien lapsuumuistojen ja leikkien opettaminen jälkipolville, niin jossain kohtaa ostin kaupasta kotiin pari uutta Rubikin kuutiota. Ei tullut tästä uutta hittiä myöskään meidän perheen alfa-sukupolven keskuudessa.
Mutta. X-sukupolven edustajana innostuin kuutiosta pari kesää takaperin uudelleen. Mietin kuution logiikkaa monta iltaa. Yli 30 vuoden elämänkokemus ei auttanut asiaa - yhtä tyhmälksi tuo pieni kuutio sai itseni tuntemaan edelleenkin. Onneksi Google ja YouTube tulivat tässäkin asiassa apuun. Siirtosarjat tai algoritmit tulivat tutummiksi ja kuution sivut alkoivat järjestymään kuin itsestään oikeaan asentoon. Taikakuution ratkaiseminen on sarja loogisia siirtoja. Aivan kuten minkä tahansa vähän monimutkaisemman tapahtumakokonaisuuden hallinta.
Valkoinen risti. Kulmat kuntoon. Keskimmäinen rivi. Keltainen risti. Punaiset, oranssit, siniset ja vihreät palat yksitellen paikoilleen. Ja deja vu! Hommahan pyörii samalla tavalla, jolla olin itse lähestynyt tapahtumien tuotantoon ja tuotannon suunnitteluun. Kuusi isoa osa-aluetta, joihin jokaiseen tarvitaan useampi palanen loksahtamaan kohdalleen. Kun asiat tehdään oikeassa järjestyksessä ja oikealla tavalla, lopputuloksena on järjetelyiltään toimiva tapahtumakokonaisuus. Ei sen monimutkaisempaa. Let me explain.
Omassa käytössäni Rubikin kuutio on jonkin aikaa sitten saanut uuden nimityksen: Event Magic Cube.
Oman tapahtuman taikakuution värit on korvattu kuudella tapahtuman tuotannon tärkeimmällä osa-alueella: 1. Management & Leadership (johtaminen ja johtajuus), 2. Customer Experience (asiakaskokemus) 3. Space (tilat) 4. Stuff (tavarat) 5. Staff (henkilöstö) 6. Support Services (tukipalvelut). Tämä on kaikessa yksinkertaisuudessaan se malli, jolla itse haluan suunnitella, tuottaa ja toteuttaa tapahtumia. Mikä tahansa tapahtuma rakentuu näiden asiakokonaisuuksien linkittämisestä toisiinsa yksittäisten tekojen ja tehtävien kautta. Jokaiseen asiakokonaisuuteen liittyy omat työvaiheensa, jotka tulee huomioida hyvän lopputuloksen saavuttamiseksi. Lue täältä lisää Event Magic Cube -logiikasta.
Kun tapahtuma on kokonaisuudessaan hallussa on myös helppo rikkoa valmis kuutio. Ja miettiä asioita myös kuution ulkopuolelta. Palasethan saa aina helposti takaisin "oikeille" paikoilleen - kuten sotketun Rubikin kuution. Tai tehdä hiukan monimutkaisemman kuution. Tai tehdä niitä samalla kertaa useampia.